Ga naar de inhoud
Home » Wat is osteopathie

Wat is osteopathie

Osteopathie is een manuele geneeswijze, die ontstaan is in de Verenigde Staten, ontwikkelt door een Amerikaanse arts, dr. Andrew Taylor Still, aan het einde van 19de eeuw. Osteopathie gaat ervan uit dat het lichaam één geheel is. Als een lichaam gezond is, is het lichaam perfect in balans en werken alle lichaamssystemen goed samen. Gedurende een mensenleven raakt een lichaam steeds uit balans, door trauma’s, operaties, stress, emotionele gebeurtenissen, slechte voeding. Meestal kan het lichaam deze balansverstoringen goed compenseren en kan het zeer sterke zelfherstellende vermogen van het lichaam een nieuw evenwicht creëren.

Het eerste trauma wat een mens meemaakt is zijn eigen geboorte, hierna wordt al gelijk een zeer groot beroep gedaan op het zelfgenezend en herstellend vermogen van het lichaam, om opnieuw in balans te komen en zich optimaal te kunnen ontwikkelen.

Soms komt het voor dat de balans in het lichaam zo verstoord is dat het hulp nodig heeft om dit te herstellen. Vaak is het lichaam uit balans omdat bepaalde lichaamsstructuren minder goed bewegen. Met behulp van osteopathie zijn deze bewegingsverliezen van lichaamsweefsels te herstellen. Als deze bewegingsverliezen hersteld zijn, krijgt het lichaam de kans om zijn evenwicht opnieuw te herstellen.

Met behulp van zachte technieken van de handen kan de osteopaat het lichaam onderzoeken op bewegingsverliezen en deze behandelen. Omdat ieder lichaam constant onder invloed van balansverstoringen is, is het altijd nuttig om het door een osteopaat te laten behandelen, om zo dicht mogelijk bij een perfecte balans te blijven. Dus eigenlijk preventief te laten behandelen om te voorkomen dat het lichaam te ver uit balans raakt. Anders is het zelfgenezend vermogen van het lichaam niet meer in staat voldoende te herstellen en klachten te voorkomen.